Το επισκέφθηκε ο Τομεάρχης για θέματα Υγείας σήμερα, ο γιατρός, σύντροφος και φίλος Γιάννης Τσίμαρης και είδε από πρώτο χέρι περί τίνος πρόκειται: πρόκειται κυριολεκτικά για τον κοιμώμενο γίγαντα της υγείας."
Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου τον Τομεάρχη Υγείας του Κινήματος, τον Βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Τσίμαρη-είναι τιμή μας να σε έχουμε απόψε εδώ Γιάννη, σε μία δύσκολη συγκυρία για την Υγεία στον τόπο μας και στην Ελλάδα γενικότερα.
Απόλαυσα τις εισηγήσεις και των δυο σας και σας συγχαίρω για την εμπεριστατωμένη τοποθέτησή σας. Θα ήθελα να καταθέσω και εγώ τις σκέψεις μου, ξεκινώντας από το βασικό, κατά τη γνώμη μου, χαρακτηριστικό της πολιτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης , που διατρέχει όλη την πορεία της αυτά τα σχεδόν 5 χρόνια: με μία λέξη θα το περιέγραφα ως «καθεστωτικότητα».
Ελπίζω να μου επιτρέψετε αυτόν το νεολογισμό, που τον χρησιμοποιώ για να χαρακτηρίσω τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων από τους κυβερνώντες.
Τρία παραδείγματα για να γίνω πιο σαφής:
- Η «εξεταστική» επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου της, ξόδεψε την ευκαιρία για να ρίξει φως στα αίτια του δυστυχήματος και αποδύθηκε σε λυσσαλέο αγώνα για να ξεπλύνει τον υπουργό και το περιβάλλον του, δυστυχώς με το αίμα των 57 νεκρών.
- Η έκθεση της κυρίας Ασημακοπούλου στο ζήτημα με την καταπάτηση του απόρρητου ως προς τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των απόδημων είναι ενδεικτική της στάσης του καθεστώτος: στην αρχή αρνήθηκε κάθε ευθύνη, μετά μίλησε για λάθος και αναγνώρισε το λάθος της μόνο κάτω από την πίεση της αντιπολίτευσης. Τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «έκνομη ενέργεια» και, εμπρός στη γενική κατακραυγή, θυσιάστηκαν ο Γραμματέας των Απόδημων και ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών ώστε να σωθεί η υπουργός που, με περίσσιο θράσος, μίλησε για λαϊκισμό της αντιπολίτευσης. Δηλαδή στο σπίτι του κρεμασμένου μιλάνε για σκοινί.
- Στις 28/2 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα που καλεί σε δράση κατά της διάβρωσης των αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κρίνει ότι απειλούνται η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, τα ΜΜΕ, η Κοινωνία των Πολιτών και οι Ευάλωτες Ομάδες, με σαφή αναφορά στο κατασκοπευτικό λογισμικό predator. Τοποθετώντας την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία του Όρμπαν το Κοινοβούλιο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, όπως οι ετήσιες συστάσεις σε κάθε χώρα μετά από βαθμολόγησή της ως προς την ανάδειξη των κοινών αξιών (δημοκρατία, κράτος δικαίου, θεμελιώδη δικαιώματα). Μάλιστα, επί μη τήρησης των συμφωνημένων, προτείνει να ισχύσει το μέτρο της δημοσιονομικής αιρεσιμότητας, δηλαδή η αναστολή ή μείωση της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό.
Αντί να συνετιστεί από τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση συνεχίζει μία αδιέξοδη πορεία σε αυτό το αλαζονικό μονοπάτι. Εμπνεόμενη από το ίδιο «παραλήρημα μεγαλείου», επιτίθεται και στην Παιδεία, για την οποία ελπίζω να μας δοθεί η δυνατότητα να διοργανώσουμε ξεχωριστή εκδήλωση, αλλά και στην Υγεία.
Μας μίλησε ο Αλέκος ο Ακριτίδης για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Φλώρινας, αλλά εγώ θα ήθελα να θίξω ένα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Υγεία όχι μόνο για την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, αλλά και για τη Δυτική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα: πρόκειται για το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, το γνωστό σε όλους μας ΚΕΦΙΑΠ, που έχει έδρα το Αμύνταιο.
Το επισκέφθηκε ο Τομεάρχης μας σήμερα και είδε από πρώτο χέρι περί τίνος πρόκειται: πρόκειται κυριολεκτικά για τον κοιμώμενο γίγαντα της υγείας. Εγώ προσωπικά πάντα μιλάω με πάθος για αυτή τη Δημόσια Δομή Υγείας με τα μοναδικά χαρακτηριστικά για τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό το πάθος που μου το μετέδωσε πριν από ενάμισυ χρόνο με τις κουβέντες τους, και τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό, ο Αποστόλης ο Θεοδώρου και η Γιώτα η Πιχτράκη, που καταθέτει την ψυχή της κάθε μέρα εκεί, μαζί με το υπόλοιπο ολιγάριθμο προσωπικό του Κέντρου. Και, δεν το κρύβω, καμαρώνω πάρα πολύ που, από τότε, η αδιάκοπη σειρά των αναφορών μου στο ΚΕΦΙΑΠ σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις, αλλά και σε γραπτά κείμενα το έφερε πάλι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και ανάγκασε την κυβερνητική παράταξη να συρθεί πίσω από τις πρωτοβουλίες μας και να επιχειρήσει λαϊκίστικου τύπου πλειοδοσίες σχετικά με αυτό, που ακόμη περιμένουμε να στοιχειοθετηθούν.
Το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου είναι το μοναδικό από τα 35 ΚΕΦΙΑΠ της πατρίδας μας που μπορεί να καλύψει πλήρως ανάγκες κλειστής νοσηλείας Αποκατάστασης. Προσφέρει υπηρεσίες Αποκατάστασης τόσο στην άμεση μετανοσοκομειακή φάση, όσο και στη φάση της χρονιότητας, σε μία τεράστια ποικιλία προβλημάτων αποκατάστασης.
Σχεδόν όλοι μας μπορούμε να απολαύσουμε τις υπηρεσίες του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου: ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πολίτες της ΕΕ, αλλά και προστατευόμενοι μετανάστες, πολίτες χωρίς ΑΜΚΑ, ακόμη και ανήλικοι κατόπιν ειδικής άδειας (θυμίζω ότι δεν υπάρχει στη χώρα Δομή Αποκατάστασης για ανήλικους).
Πρόκειται για μία Δημόσια Δομή με απίστευτες δυνατότητες: πλήρεις εγκαταστάσεις με συνολικό εμβαδό πάνω από 6500 τετραγωνικά μέτρα, μέγιστη δυναμικότητα 100 κλινών σε 4 πτέρυγες, δυνατότητα φιλοξενίας συνοδών, περιβάλλοντες χώροι που επιτρέπουν προοπτική επέκτασης και βελτίωσης της υπάρχουσας εγκατάστασης.
Δυστυχώς, αυτό το διαμάντι της Αποκατάστασης στη Βόρεια Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλά σημαντικά προβλήματα.
Προβλήματα στο ΚΕΦΙΑΠ: α) φθορά στην υλικοτεχνική υποδομή, καθώς η αχρησία των μηχανημάτων, αλλά και το πέρασμα του χρόνου αφήνουν το σημάδι τους και δυσκολεύουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων και των νοσηλευόμενων, β) 55 άτομα εργάζονται στο ΚΕΦΙΑΠ σήμερα και η πλειονότητα με καθεστώς συμβάσεων, γεγονός που καθιστά αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον. Η υποστελέχωση είναι προφανής, λείπουν ιατρικές ειδικότητες που να έχουν σταθερή εργασιακή σχέση με το ΚΕΦΙΑΠ, γ) ενημερωθήκαμε για μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια αναλώσιμων που είναι απολύτως απαραίτητα για την ομαλή διεκπεραίωση των υπηρεσιών, δ) κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλη η απόσταση που πρέπει να διανυθεί προκειμένου να εγκατασταθεί σχέση αναγνώρισης και υποστήριξης της δραστηριότητας του ΚΕΦΙΑΠ από τις τοπικές κοινωνίες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδειχθεί το έργο του ΚΕΦΙΑΠ και η προοπτική που αυτό εγγυάται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και αποκατάστασης.
Προοπτικές: α) 100 νοσηλευόμενοι στο ΚΕΦΙΑΠ, μεταξύ τους και αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας αλλά και πλήρης λειτουργία εξωτερικών ιατρείων για την αποκατάσταση και την αντιμετώπιση του πόνου δίνουν το μέτρο της ποιότητας ζωής που όλοι μας προσδοκούμε να μας προσφέρει μία σύγχρονη Πολιτεία, καθώς είμαστε όλοι εν δυνάμει νοσηλευόμενοι σε αυτό, β) Σε πλήρη ανάπτυξη ο αριθμός των εργαζόμενων θα κυμαίνεται από 160 ως 200. Σκεφτείτε τί σημαίνει για την τοπική αγορά αυτός ο αριθμός επιπλέον εργαζόμενων. Επίσης, σκεφτείτε τί σημαίνει για την τοπική αγορά η παρουσία αντίστοιχου αριθμού συνοδών και επισκεπτών, πόσο αυξάνει ο κύκλος εργασιών όλων των επαγγελμάτων που συνδέονται έμμεσα με αυτούς, από τη στέγαση και τις μεταφορές μέχρι τη σίτιση και τις υπηρεσίες, γ) η ανάδειξη του ΚΕΦΙΑΠ ως δημόσιου πυλώνα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης αποτελεί ταυτόχρονα και την ιδανική ευκαιρία για ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στην περιοχή, με ανάδειξη των ιαματικών πηγών της περιοχής και τη θεραπευτική διασύνδεσή τους με το ΚΕΦΙΑΠ, δ) πολύ σπουδαία θεωρώ την οργανική σύνδεση του ΚΕΦΙΑΠ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του τμήματος Εργοθεραπείας που έχει έδρα την Πτολεμαΐδα. Το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να εντάξει το ΚΕΦΙΑΠ σε προγράμματα, συμβάλλοντας στην οικονομική του αυτοτέλεια και παρέχοντάς του τη δυνατότητα να αναπτύξει πρωτοβουλίες για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών, ε) θεωρώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλη αυτή την ανάπτυξη είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του ΚΕΦΙΑΠ. Το ΚΕΦΙΑΠ πρέπει να λειτουργεί με αυτονομία για να λειτουργεί με αυτάρκεια και να αναπτυχθεί όπως το θέλουμε.
Εδώ τίθεται το μεγάλο θέμα: όλα καλά, αλλά από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια; η απάντηση είναι η εξής, κατά τη γνώμη μου: α) μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων εταιρειών , ώστε να κατευθυνθούν σε αυτό προμήθειες πρώτης ανάγκης. Μέσω των εταιρειών αυτών μπορεί να αναδειχθεί το έργο του ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου πανελλαδικά, β) μέσω του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης: πιο συγκεκριμένα, ως αντιστάθμισμα για την απολιγνιτοποίηση, μία από τις αρχικές 11 εμβληματικές επενδύσεις για τη Δυτική Μακεδονία προέβλεπε την ανάπτυξη Δομής Αποκατάστασης με τα χαρακτηριστικά που ήδη διαθέτει το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου. Μάλιστα, το κόστος της επένδυσης αυτής ανερχόταν στο ύψος των 60 εκατομμυρίων!! Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας για την αναβάθμιση του ΚΕΦΙΑΠ προβλέπει πλήρη ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των δομών του με συνολική δαπάνη μικρότερη από 6 εκατομμύρια ευρώ. Το μόνο που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για να επανέλθει η αρχική επενδυτική επιλογή στην επικαιρότητα και να πραγματοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η βασική πηγή της χρηματοδότησης.
Είναι πολύ σημαντικό να μετατρέψουμε τα χρηματοδοτικά πακέτα από ασθενικά και οπισθοχωρούντα σε επιθετικά και αποφασιστικά. Ας πιέσουμε να αυξηθεί το διαθέσιμο ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ευρώπη από 750 δις σε κάποια τρις. Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται ότι θα διαθέσει 8% από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Υγεία, ήρθε η ώρα αυτό να γίνει πράξη με την συντονισμένη πίεση στους αρμούς της εξουσίας και το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου να πάρει τη θέση που του αξίζει ανάμεσα στις Δημόσιες Δομές Υγείας και Αποκατάστασης της χώρας.
0 Σχόλια
Τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν το ιστολόγιο μας. Είναι προσωπικές απόψεις των σχολιαστών και δεν φέρουμε καμία ευθύνη. Παρακαλούμε να είστε κόσμιοι στα σχόλια σας