Ένα γνήσιο Ασπρογείτικο πανηγύρι, με γλέντι μέχρι το ξήμερωμα και πολύ χορό αναβιώνει κάθε Αύγουστο στα Ασπρόγεια του Δήμου Αμυνταίου.

 Κάθε χρόνο στις 5 και 6 Αυγούστου ενόψει της γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος όπου εορτάζει και ο φερώνυμος Ιερός Ναός του χωριού, συντελείται κάτι μοναδικό, αυθεντικό και διαχρονικό. Η Γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποτελεί για τους Ασπρογείτες τη σημαντικότερη γιορτή του καλοκαιριού καθώς είναι γιορτή διπλή. Γιορτάζει η πίστη αλλά και το αντάμωμα όλων των συγγενών και φίλων, ένας θεσμός που παραμένει σημαντικός κρίκος συνοχής μεταξύ των απανταχού Ασπρογειτών.

 Είναι η περίοδος που το χωριό θα υποδεχτεί τους περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες. Αυτό που όμως μπορεί πλέον κάποιος να διακρίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, είναι η όλο και αυξανομένη επισκεψιμότητα.

Η προσφορά του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ασπρογείων  που ανιδιοτελώς «παλεύει» για να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και την παράδοση ,είναι αδιαμφισβήτητα ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ η συμμετοχή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών από τη γύρω περιοχή διασφαλίζει τη συνέχιση της Παράδοσης, στο μικρό με τη πολύ μεγάλη ιστορία χωριό των Καπεταναίων!

Βίβιαν Ευαγγέλου Μισιρλή