Η Αντωνία Καραγιαννίδου είναι ερμηνεύτρια παραδοσιακών ποντιακών τραγουδιών και γέννημα θρέμα των Βαλτονέρων του Δήμου Αμυνταίου. Το Σάββατο 24 Αυγούστου θα τραγουδήσει στον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στα Βαλτόνερα, σ' ένα μοναδικό Ποντιακό γλέντι που διοργανώνει η Ένωση Μωμόγερων Λιμνοχωρίου, Βαλτονέρων και Αναργύρων "Οι Τσαγούσιδες".

Λίγα λόγια για την Αντωνία Καραγιαννίδου:

Η Αντωνία Καραγιαννίδου με όσες δυνάμεις τής έχουν χαριστεί μάχεται, όπως η ίδια λέει, «ώστε η παράδοσή μας να συνεχίσει να αποτελεί αξιόπλοο σκαρί πάνω στο οποίο ο πολιτισμός μας θα ταξιδεύει στην ιστορία»

Οραματίζεται «Έναν ποντιακό ελληνισμό που να παλεύει για να γνωρίσει κάθε σπιθαμή του πολιτισμού του»  όπως λέει στο pontosnews.gr, η Αντωνία Καραγιαννίδου που αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς της για να παραμείνει ζωντανή η ποντιακή παράδοση και να μεταλαμπαδευτεί με αυθεντικότητα στις επόμενες γενιές.

Τραγουδίστρια παραδοσιακής ποντιακής μουσικής η ίδια, εδώ και χρόνια διαγράφει τη δική της πορεία στο χώρο.

Μέσα από το επάγγελμά της –εργάζεται ως δασκάλα σε δημόσια σχολεία– προσπαθεί, υλοποιώντας διάφορες δράσεις, να μυήσει τους μαθητές της στα «μυστικά» της ποντιακής παράδοσης, αυτά που και στην ίδια αποκάλυψαν οι πρόγονοί της.

Έχει στρέψει το ενδιαφέρον της και στη διάσωση του δρώμενου των Μωμόγερων, όπως αυτό εξακολουθεί να αναβιώνει στα χωριά του τόπου καταγωγής της, το Αμύνταιο, ενώ πλέον ασχολείται και με τη συγγραφή παραμυθιού, στη νεοελληνική αλλά και την ποντιακή διάλεκτο. Με αυτήν την προσπάθεια θέλει να βάλει το δικό της «λιθαράκι» στον αγώνα για τη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου και μαζί της συνηθειών και εθίμων που κατέχουν θέση στην πλούσια παράδοση του Πόντου.

Ως «νοσταλγός της χαμένης αθωότητας και αυθεντικότητας που χαρακτηρίζει τις κοινωνίες του χθες», όπως η ίδια αυτοχαρακτηρίζεται, η Αντωνία Καραγιαννίδου αισθάνεται χρέος της να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε η παράδοση του Πόντου να συνεχίσει να «ταξιδεύει» στην ιστορία!